studiekeuzebegeleiding

Met een flinke knoop in haar maag zit Anne naar haar zwarte beeldscherm te staren. Over 15 minuten heeft ze een zoommeeting met haar decaan.  De inschrijvingstermijnen voor de vervolg opleidingen lopen af en ze MOET NU kiezen.
‘Wat vind ik leuk en welke opleiding past daarbij?’  zijn vragen waar ze langzamerhand knettergek van wordt.
Ze kan het antwoord maar niet vinden. Ze heeft al vele digitale open dagen bijgewoond en bij geen enkele opleiding krijgt ze een goed gevoel.
Anne is jaloers op sommige van haar klasgenoten die allang weten dat ze psycholoog of leraar willen worden. Vandaag moet ze kiezen, of ze het weet of niet.  Dan verschijnt haar decaan op het beeldscherm. Ze bekijken samen nogmaals de opties en in een opwelling roept Anne dat ze voor de modeacademie kiest.
Ze is opgelucht nu ze eindelijk een besluit heeft genomen en de knoop in haar maag verdwijnt langzaam. Ze heeft het probleem voor nu opgelost maar ze twijfelt enorm of dit voor haar de juiste keuze is….
Een half jaar later stopt ze met de opleiding omdat ze de studie helemaal niet leuk vindt en ze had  zich de opleiding ook heel anders voorgesteld. Ze is weer terug bij af.

Vind jij het net als Anne ook lastig om de juiste studie te kiezen?
Anne maakte de verkeerde keuze omdat het bij de basis al fout ging:
Ze had geen idee wat ze leuk vond en ze had zich ook niet goed verdiept in wat ze precies ging leren op die academie. Of misschien vind jij wel heel veel dingen leuk en kun je om die reden niet kiezen.
Om een goede keuze te kunnen maken is zelfkennis nodig.

Door middel van opdrachten en gesprekken leer je jezelf beter kennen en ontdek je welke studie bij je past. De kans dat je de verkeerde opleiding kiest wordt door dit zelf onderzoek veel kleiner. Daarmee bespaar je een hoop energie, tijd en geld. Ook heb je de rest van je leven plezier van deze kennis omdat je nu weet hoe je loopbaan vragen kunt beantwoorden.

In 6 gesprekken maken we helder:
*Wat wil ik? (Wat vind ik leuk?)
*Wat kan ik? (Wat zijn mijn talenten?)
*Wat vind ik belangrijk (Wat zijn mijn waarden?)
*Welke onderwerpen vind ik interessant?
*Voor wie of met wie werk ik het liefst?
*Welke opleiding past daar dan bij?


klik hier voor het moodboard van Najenna Platen uit Lomm.


Lisan Braas uit Venlo vertelt:
Gedurende mijn laatste jaar van de bachelor aan de universiteit was ik op zoek naar een passende masteropleiding.  Ik wist wat mijn interesses en kwaliteiten waren, maar er waren nog een aantal vervolgopleidingen waar ik tussen twijfelde.
Monique heeft mijn vraag aangepakt door zowel ik, als persoon, als de omgeving te bestuderen.
‘Met wie wil ik werken?’ ‘Hoe ga ik het liefst te werk?’ ‘Hoe zie ik mijn ideale baan voor me?’
Daarnaast daagde Monique mij uit om mijn eigen kwaliteiten te analyseren en vooral te combineren. In slechts drie maanden heeft ze mij eigenlijk opnieuw met mezelf leren kennis maken. Tijdens de bijeenkomsten ben ik mezelf beter gaan leren kennen, accepteren, maar vooral meer gaan begrijpen. Ik wist bijvoorbeeld wel dat behulpzaam een eigenschap was, maar ik heb geleerd waarom ik dit ben en op welke manier of in welke situatie ik dit graag toepas. De kracht van Monique is dat ze niet het standaard boekje volgt, maar zich echt verdiept in jouw situatie. Kortom, ik heb niet enkel een antwoord gekregen op mijn vraag, maar veel meer geleerd over mezelf!
Dus ik raad zeker aan bij Monique een leerzaam, doch gezellig traject te starten!


Nieuwsgierig geworden? Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.