opa

Waarom doe jij wat je doet?

Elke week ’n verhaaltje voor het werken gaan?

Tijdens een netwerkborrel raak ik in gesprek met fotograaf Jan. Hij maakt zakelijke portretten omdat hij van mensen houdt. Maar terwijl hij dat zegt zie ik geen enkele sprankeling in zijn ogen. Dat maakt me nieuwsgierig en ik vraag wat zijn leukste klus was.

Er komt een lach op zijn gezicht als hij beschrijft hoe hij een gouden bruidspaar samen met de kleinkinderen heeft gefotografeerd in de speeltuin. De kleinkinderen hebben zo een blijvende herinnering aan hun opa en oma. De lichtjes in zijn ogen doven uit terwijl hij dat zegt.

Hmm.. ik wil graag weten hoe dat komt en ik vraag of er een geliefd persoon is van wie hij geen foto heeft.

Dan vertelt Jan over zijn opa die zijn beste maatje was, van wie hij vissen en vliegeren had geleerd en was er altijd voor hem. Hij was 9 jaar toen zijn opa plotseling stierf en hij had geen foto van hem. Zijn beeld van opa is vaag geworden en hij is bang dat hij zijn opa vergeet.

Ik vraag of dat de reden is dat hij graag foto’s maakt van kleinkinderen met hun opa’s en oma’s zodat ze niet hetzelfde gemis hoeven voelen zoals hij dat kent?

Even blijft het stil, hij slikt. Hij was zich er niet bewust was dat dit zijn drijfveer was. Nu snapt hij ook beter waarom hij niet zoveel energie krijgt van zakelijke portretten maken. Nu hij dit weet gaat het roer om, hij gaat familie foto’s maken!

Ik denk dat het erg belangrijk is om te weten waarom je doet wat je doet. Het helpt je o.a. om beter te kiezen, je focus te behouden én helder onder woorden te brengen wat je doet en waarom je het doet.

Waarom doe jij wat je doet?