Luisteren (4)

Ik ben in gesprek met een ondernemer die me enthousiast vertelt over haar NLP practitioner cursus. Uitvoerig legt ze me uit wat NLP is.
Ik denk: Natuurlijk ken ik NLP, ik ben tenslotte allang Master!
Slik, hier is duidelijk mijn ego aan het woord. Ik voel me schijnbaar kleiner dan haar omdat ik de drang voel om me groter te willen maken.
Waarom in vredesnaam…Dat wil ik helemaal niet en ik besluit om dat innerlijke geluid even te parkeren. Het dient alleen mijn ego en zeker niet de voortgang van het gesprek. Ik zeg dat ik bekend ben met NLP en ze vertelt enthousiast verder. Na het gesprek ga ik luisteren naar wat mijn ego me wilde vertellen.

Misschien herken je bovenstaand voorbeeld. Je luistert naar iemand en ondertussen hoor je ook allerlei geluiden in jezelf die een oordeel of een behoefte hebben, iets zeggen over de ander of over jezelf. Wanneer je daar bewust van bent en accepteert dat die geluiden je iets belangrijks te vertellen hebben dan kun je beter kiezen hoe je reageert. Die reactie is dan vaak anders dan een ‘automatische piloot’ reactie. Het voordeel is dat je jezelf beter leert kennen én het zorgt vaak voor meer verbinding in een gesprek.

Op 14 oktober geef ik een workshop over luisteren. Kijk bij wat doe ik voor voor meer info.