Luisteren

Ik heb vandaag een afspraak met een coach. Wanneer ik kort iets over mezelf verteld heb blijft het een paar minuten stil. Hij kijkt me aan. Dan begint hij langzaam te spreken en geeft me op respectvolle wijze allemaal dingen terug die ik helemaal niet verteld heb. Hoe kan dat nou? Is hij helderziend? Het klopt allemaal en het raakt me diep. Het voelt pijnlijk maar tegelijkertijd voel ik me voor de eerste keer zó enorm gezien in wie ik ben en hoe het is.

Kahlil Gibran zegt het heel treffend: De realiteit van de ander zit hem niet in wat hij je vertelt maar juist in wat hij je niet kan vertellen.

Als je op dit niveau luistert hoor je behoeften, verlangens, blijdschap, verdriet en nog zoveel meer. Dan maak je contact met het nu, met de persoon én met de emoties en behoeften die achter de woorden zitten.

Stel je voor dat je op deze manier kunt luisteren naar jezelf. In plaats van dat je heel druk bezig bent in je hoofd met wie je eigenlijk moet zijn of op wie je wilt lijken.

De voordelen zijn oa:
-Je leert jezelf (opnieuw) kennen.
-Je begrijpt jezelf beter.
-Je gaat jezelf meer waarderen zoals je nu bent.

Op 14 oktober geef ik een workshop over luisteren. Wil jij ook graag luisteren naar jezelf en/of naar de ander? Kijk bij wat doe ik op deze website.