Luisteren

Tijdens een netwerk bijeenkomsten loop ik naar een man die alleen aan een tafeltje staat. Ik vertel dat ik coach ben bij mijn bedrijf “Leiding geven aan jezelf”. Die naam is ontstaan door wat ik geleerd heb als leidinggevende bij Postnl. Eerst leiding geven aan mezelf, dan pas aan een ander. Hij onderbreekt me en zegt dat hij ook leidinggevende is geweest en vertelt uitgebreid welk werk hij nu doet.

Er is geen speld meer tussen te krijgen. Hij gaat volledig op in zijn (verkoop)verhaal. Hij is alleen in zijn wereld en ik voel me eenzaam terwijl ik graag verbinding wil. Na een tijdje trek ik hem zacht aan zijn mouw. Hij kijkt verschrikt naar me op. Hij ziet me weer en zegt; “O, loop ik weer te hard van stapel?”

Veel mensen willen liever praten dan luisteren en gebruiken het verhaal van de ander om hun verhaal eraan vast te knopen.
Autobiografisch luisteren wordt dat genoemd.

Wellicht herken je het van bv. een verjaardag. Iedereen aast op een kleine opening om zijn zegje te doen zonder ook maar enige erkenning te geven aan degene die net gesproken heeft. Je zit bij elkaar en er is geen contact. Het voelt leeg.

Luisteren is voor mij een manier om verbinding te maken.  In eerste instantie met mezelf en dan met de ander.

Morgen geef ik een workshop over dit onderwerp, zin in!