Congruent zijn

Afgelopen week ben ik naar de opticien geweest om mijn kromme brillen weer recht te laten zetten.
Als ik de winkel binnen loop zie ik dat de verkoopster bezig is met een klant. Ze zegt dat haar collega’s in overleg zitten en dat ze me zo snel mogelijk komt helpen. Ik ga zitten en wacht. Ik maak een praatje met de 2 andere mensen die ondertussen ook zijn binnen gekomen.

Als ik aan de beurt ben geef ik mijn 2 brillen aan de vrouw en vraag of ze die weer recht kan buigen. ‘Oei’ zegt ze ‘Dat is dun materiaal. Ik ben bang dat ik de bril kapot breek als ik die ga buigen.’ Voorzichtig probeert ze het toch.
Ze prutst een hele tijd en zegt: ‘Ik heb niet zoveel ervaring met aluminium monturen bovendien word ik nogal zenuwachtig als er 3 paar ogen op mijn vingers kijken. ‘Poeh’ zegt ze, ‘Ik krijg het er warm van. Ik ben ook maar een mens’ en ze doet haar vest uit. Na nog een tijd buigen zegt ze: “Het wordt me te spannend, ik vraag een collega of ze me komt helpen want hier ben ik niet goed in.’

Wat ik in deze vrouw bewonder is dat ze zo congruent is.
Wat ze denkt, voelt en doet laat ze eerlijk zien.
Geen verborgen agenda, geen intern conflict of zichzelf mooier voordoen dan ze is. Dat wekt vertrouwen, voor zichzelf en voor mij.
Wil jij leren hoe je dat kunt doen? Ik help je graag.