Zelf je richting bepalen

Ze zit een beetje strijdlustig naast me. Ze heeft lang getwijfeld of ze wel een afspraak met me zou maken. Maar nu voelt ze genoeg vertrouwen en heeft ze de knoop doorgehakt.

Jarenlang heeft ze zich als een houten loop eend gevoeld. Anderen namen altijd de stok vast en bepaalden waar ze heen ging en wat ze ging doen in haar leven. Eerst haar ouders, daarna haar man, haar kinderen, vrienden, haar werkgever en collega’s. Ze is er heel erg moe van geworden.

Schoorvoetend zegt ze dat ze dit ook zelf zo heeft toegelaten. Ergens was het ook wel makkelijk om zich aan te passen, zo hoeft ze niet na te denken over wat ze zelf wil.

Maar nu is ze er klaar mee! Ze is 45 en ze heeft het urgente gevoel dat ze nu zélf aan de beurt is. Ze wil van betekenis zijn. Ze heeft de stok, waarmee ze anderen zolang de zeggenschap over haar leven heeft gegeven, hardhandig afgebroken. Ze bepaalt nu zelf haar richting.

Ze wipt onrustig op haar stoel.

Pffff, ze vindt dit ook hartstikke spannend omdat ze geen idee heeft wat ze nou zelf wil.

Aanpassen wil ze niet meer maar wat dan wel?

Samen gaan we aan de slag met een simulatie en zien wat haar gevoelens, behoeftes en waarden zijn. Er ontvouwen zich vanzelf allemaal nieuwe mogelijkheden om van betekenis te zijn als ze zelf haar richting kiest.